International Babywearing Week 2024 - code: IBW2024 - Select language and currency at the bottom of the page.

Fördelar - amma med bärdon!



Hormoner vid amning – hur fungerar det?

Mjölkproduktion är en process som regleras av hormoner. Innan vår resa med amning börjar vår kropp gå igenom flera stadier i reproduktionscykeln:

- embryogenes, vilket är utvecklingen av bröstkörteln under foster- och neonatalperioden

- mammogenes, som är utvecklingen av bröstkörteln i puberteten

- laktogenes, den fullständiga utvecklingen av bröstkörteln och initieringen av sekretorisk funktion som inträffar under graviditeten och efter födseln

- AMNING, det ögonblick då våra bröstkörtlar producerar mjölk.

Efter avslutad amning sker involution, vilket innebär att bröstkörteln slutar att producera mjölk.

Under graviditeten börjar det första stadiet av laktogenes och varar till 72 timmar efter födseln. Under denna tid har vi inget verkligt inflytande på amningen. Det spelar ingen roll om vi lägger barnet mot bröstet eller inte. Råmjölksproduktion och flöde under denna period regleras hormonellt, främst av en konstant, hög nivå av progesteron i moderns blodserum. Cirka 30-40 timmar efter födseln sker en snabb minskning av progesteron i moderns blodserum med en hög koncentration av prolaktin, vilket initierar laktogenes i stadium II. Kvinnor känner till detta ögonblick som början på mjölknedgången. Infusionen går vanligtvis runt dag 5 postpartum, men vissa processer som inträffar under laktogenes II kan kvarstå till dag 10-14 postpartum. Mängden mjölk regleras av prolaktinreflexen - koncentrationen av prolaktin är proportionell mot intensiteten av bröststimuleringen.

Mellan 10 och 14 dagar efter förlossningen sker det tredje stadiet av laktogenes - AMNING. I detta skede stabiliseras mängden mjölk, modersmjölken har fått en mogen sammansättning. Koncentrationen av prolaktin påverkar inte längre produktionen av mjölk. Från och med nu kommer amningen, som regleras av oxytocinreflexen, att bero på barnets korrekta fäste vid bröstet och därmed dess tömning.

Och vad är oxytocinreflexen?
Oxytocinreflexen är en mekanism som utlöses av att barnet suger på bröstet, är nära barnet eller tänker på barnet. Hypothalamus utsöndrar oxytocin, som överförs till hypofysens bakre lob och genom blodkärl når bröstkörteln, där det utlöser sammandragningen av cellerna som omger folliklarna och mjölkgångarna, vilket resulterar i utflöde av mjölk. Kvinnor känner en stickande känsla i sina bröst vid denna tidpunkt. Ofta sker också ett spontant utflöde av mjölk. Oxytocin har också en gynnsam effekt på mamman. Det gör henne lugn, avslappnad och sänker blodtrycket. Alla psykiska och fysiska obehag hos modern kan försvaga eller till och med hämma oxytocinreflexen.

Och vad har bärdon med allt detta att göra?
Det har en betydande inverkan på amning, eftersom det realistiskt kan hjälpa oss att öka oxytocinnivåerna i våra kroppar.

Att bygga ett band mellan mor och barn får hjälp av oxytocin. En av de första faktorerna för att bygga detta band är beröring och hud-mot-hud-kontakt, eller närhet. Detta utlöser en frisättning av oxytocin i vår hjärna. Det minskar utsöndringen av kortisol, adrenalin och noradrenalin, de hormoner som är ansvariga för stress.

Bärdon ger mamman och barnet närhet och beröring, vilket stärker bandet mellan dem. Vi känner oss lugnare att ha barnet nära oss och höra dess andning. Undermedvetet påverkas vår hjärna också av lukten och värmen som kommer från vårt barn. Vår kompetens som förälder stärks genom att vara i nära kontakt med vår bebis och snabbare kunna svara på hans eller hennes behov. Om vårt barn är mycket krävande kan det orsaka oss fysiskt obehag, förknippat med att ta hand om barnet och samtidigt psykologiskt, förknippat med trötthet. I det här fallet gör det lättare för oss att bära barn, så vi kan räkna med en förbättring av fysisk och psykisk komfort - en minskning av stresshormoner.

Vår bebis känner sig trygg i bärselen/bärsjalen, eftersom vi skapar för dem förhållanden liknande dem de känner från livmodern. Det är lättare för dem att gå igenom processen med intensiv mognad under det första kvartalet av livet, som kallas graviditetens fjärde trimester. Vi minimerar också risken för överstimulering av barnet.

Alla aspekter av bärdon gör både mamman och barnet avslappnade och ökar deras känsla av trygghet. Detta ger en positiv effekt på oxytocinreflexen och hjälper mamman med mjölkproduktionen.

Text av:
Författare: Katarzyna Czajka - barnmorska, certifierad amningskonsult och certifierad bärdonskonsult