Baby Kanga fyller 4 år! - Select language and currency at the bottom of the page.

Skötsel - ullöverdrag

Varm och kall lanoliseringVad är denna ritual? Varför gillar ullfibrer det? Är det nödvändigt när man använder ullöverdrag? Vi kommer att försöka svara på dessa och andra frågor i den här nedan.Ull, när den fortfarande är en del av fåret, fuktas det regelbundet av djurets kropp med lanolin. Och detsamma gäller ullöverdrag - de behöver fuktas då och då så att de förblir i gott skick under lång tid och kan uppfylla sitt syfte korrekt, d.v.s. inga läckor i blöjan. Enkelt uttryckt förhindrar lanolinprocessen läckor och har en annan mycket viktig funktion. Tack vare lanolin behöver Lenny Lambs ullöverdrag inte tvättas efter varje användning, eftersom lanolinen i ull har egenskaper som gör att urinen bryts ner till vatten (som avdunstar) och mineralsalter. Det är därför ullöverdraget inte luktar illa även efter upprepad användning utan tvätt – bara lufta ut det. Enkelt, eller hur? Så mycket mindre arbete.


Hur man gör en kall lanolinbehandling

Du behöver tvålflingor, lanolin, en hög kastrull eller en skål med en kapacitet på cirka 1 liter (1 liter), kokande vatten, kallt vatten och en sked.

1. Lägg en tesked lanolin och en tesked tvålflingor i grytan (proportion för en OS-storlek)
2. Häll kokande vatten upp till 1/3 av behållarens volym, rör om kraftigt tills komponenterna är helt upplösta. Lösningen ska ha färgen som utspädd mjölk.
3. Häll återstående 2/3 av det svala vattnet i lösningen och lägg omedelbart i det torra och rena ullöverdraget i vätskan. Se till att det hela är nedsänkt under vattenytan.
4. Låt det hela stå i ca 6 timmar.
5. Efter denna tid ta ur ullöverdraget, skölj under rinnande vatten i rumstemperatur tills vattnet är klart.
6. Kläm slutligen (istället för att vrida) ullöverdraget i en handduk och låt torka
7. Klart!Lanolinproceduren utförs vid behov, vanligtvis före den första användningen (ullen kan behöva behandlas två gånger) och varannan månad eller så under användning. Det kommer dock också att bero på hur ofta överdraget har tvättats och om överdraget börjar släppa igenom fukt på grund av mycket våta inlägg. Lanolin tvättas ur fibrerna med tiden, därav behovet av påfyllning.


Hur man gör en varm lanolinbehandling

Varmlanolisering görs på ett mycket liknande sätt som kalllanolisering. Du behöver tvålflingor, lanolin, en kastrull på cirka 1 liter (1 liter), kokande vatten, kallt vatten och en tesked.

1. Lägg en tesked lanolin och en tesked tvålflingor i en behållare (andel för 1 OS-storlek ullöverdrag)
2. Häll kokande vatten över lanolin och tvålflingor till 1/3 av kastrullens volym, rör om kraftigt tills komponenterna är helt upplösta. Lösningen ska ha färgen som utspädd mjölk.
3. Häll återstående 2/3 av det svala vattnet i lösningen och placera omedelbart (helst torrt och rent) ullöverdraget i kastrullen. Försök att hålla det hela nedsänkt under vattenytan.
4. Nästa steg är att långsamt värma upp lösningen och ullöverdraget till cirka 70°C, under omrörning då och då.
5. Låt sedan svalna. Om du tar ut ullöverdraget och sköljer det så tovats det förmodligen och det vill du inte 😉.
6. Efter att vattnet har svalnat, ta ut ullöverdraget och skölj under rinnande vatten i rumstemperatur tills vattnet är klart
7. Kläm till sist (istället för att vrida) ullöverdraget i en handduk och låt torka
8. Klart!

Vädra ullöverdragen


Daglig ullvård är inte så svårt som det kan tyckas först. Allt du behöver är lite regelbundenhet, tålamod och vilja.

Ullen som används för att sy överdragen behöver inte tvättas ofta, såvida den inte är mycket smutsig eller överdrivet blöt. Det räcker oftast att vädra ut den - optimalt i en lätt fuktig miljö (t.ex. samtidigt som någon tar en dusch i badrummet).

Ullöverdrag, även om de är resistenta mot olika temperaturer (ull kan lätt kokas), har en nackdel: de gillar inte extrema temperaturförändringar eller friktion som gnidning under tvätt. Försök att undvika att tvätta i mycket varmt vatten och skölja i mycket kallare vatten. Att utsätta ull för sådana temperaturskillnader och långvarig gnuggning och knådning kommer att göra att den filtas, och tyvärr är detta en oåterkallelig process.

Ull är extremt svårt att smutsa ner vid normal användning, smuts tränger vanligtvis inte in i fiberstrukturen, vilket gör tvätten mycket enkel. Det rekommenderas att tvätta överdraget en gång var 7-10:e dag enligt tvättråden (såvida det inte är smutsigt eller kraftigt blött, tvätta sedan vid behov).